Twee jaar geleden vond mijn eerste Drupal-evenement plaats: Dev Days Gent 2022. Sindsdien zijn er talloze andere Drupal-evenementen, groot en klein, voorbijgekomen.

Tijdens dit eerste evenement werd mijn passie voor de Drupal-community aangewakkerd, wat het startschot markeerde voor mijn reis door de fascinerende wereld van Drupal.

Met nu als nieuwste toevoeging in deze lijst Dev Days Bulgarije 2024.

Reflectie op twee jaar groei: Van Drupal Dev Days Gent tot Dev Days Bulgarije

In dit artikel zal ik een paar verwijzingen maken naar mijn vorige artikel, twee jaar geleden, over mijn ervaringen op Drupal Dev Days Gent 2022. Hierdoor kan ik mijn eigen groei in Drupal en de community koppelen aan mijn ervaringen van toen en nu.

Het grootste voordeel dat twee jaar meer Drupal-ervaring met zich meebracht, is voor de hand liggend. Ik begreep de sessies veel beter en kon veel makkelijker inschatten of een talk meerwaarde zou hebben voor mijn persoonlijke groei en voor de groei van het bedrijf.

Als ik nu de lijst van sessies die ik toen volgde opnieuw lees, straalt dit een jeugdige nieuwsgierigheid uit van iemand die nog niet zoveel weet en snel van alles wil bijleren. Heel brede interesses, zonder een duidelijke richting of reden, gewoon blij om bij te leren.

Betoverd bos met allemaal verschillende soorten paddenstoelen.

Gerichtere Keuzes: AI en WCAG als Onontdekte Goudaders

Tijdens deze Dev Days waren mijn keuzes gerichter. Sessies over AI en WCAG werden gretig gevolgd, wetende dat dit de hot topics zijn die de komende maanden en jaren het Drupal-landschap zullen vormen.

Enerzijds door de nieuwe aankomende wetgeving voor WCAG van de Europese Commissie en anderzijds door de vele ontwikkelingen op het vlak van AI binnen Drupal.

"De AI-modules komen als paddenstoelen uit de grond," werd gezegd in de talk van mijn collega Frederik, en dit is zeker niet gelogen. AI is de nieuwe goldrush, en WCAG zou dat ook moeten zijn. Alleen heeft het grote publiek nog niet ontdekt welke goudader zich onder hun voeten bevindt.

Ik wil klaar zijn voor de toekomst, en dat is iets waar je in je eerste jaar als developer minder bij stilstaat, omdat alles nog zo nieuw is.

Van Drupal 11 tot Starshot: Nieuwe inzichten op Dev Days

Sommige zaken waren hetzelfde als twee jaar geleden. In plaats van de talk over Drupal 10 die toen "on the horizon" was, volgde ik nu de talk over Drupal 11, opnieuw om te weten wat de toekomst ons zal brengen.

De talk over het nieuwe Starshot-initiatief binnen Drupal was ook zeer interessant, vooral om te horen hoe ze van plan zijn nieuwe mensen enthousiast te maken voor Drupal. Het leuke was dat ik ook actief heb kunnen meedenken over hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

Ik nam deel aan een Birds of a Feather (BOF) sessie rond AI (ja, inderdaad weer AI) binnen het Starshot-initiatief. Hier werd gevraagd hoe wij AI geïmplementeerd zouden willen zien in Starshot. Mijn visie was een chatbotfunctie die nieuwe gebruikers helpt bij het opzetten van hun eigen Drupal-site, of junior developers ondersteunt die net beginnen in hun baan.

Birds of a Feather" (BoF)-sessies zijn formele rondetafelgesprekken of informele bijeenkomsten van deelnemers die een gemeenschappelijke interesse of onderwerp delen. Deze bijeenkomsten vinden meestal plaats tijdens conferenties en bieden een ruimte waar deelnemers kunnen netwerken, discussiëren en ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen over een specifiek onderwerp.
John Doyle
 / 
De DrupalCon Ervaring- Birds of a Feather (BOF) Sessies

En hier wil ik even terugverwijzen naar mijn eerdere artikel, waarin ik vermeldde dat het leuk was om als nieuwe developer de mensen achter het ecosysteem te ontmoeten. De halfgoden, zoals ik ze toen noemde.

Daar stond ik dan, twee jaar later, terug op Dev Days, pratend en meedenkend met diezelfde mensen waarvan ik voor mijn eerste kennismaking nog dacht dat ze op de berg Olympus leefden. Toen besefte ik dat ik ver gekomen was. Enerzijds door mijn eigen doorzettingsvermogen, want het is niet altijd even makkelijk geweest om mijn weg te vinden in het Drupal-ecosysteem. 

Maar anderzijds ook door de begeleiding van mijn collega's, die door hun passie voor Drupal en open source gedreven waren om mij te helpen. En door de Drupal-community, die altijd bereid is om mensen die willen leren een handje te helpen.

test

Verbindende ervaringen: De sociale aspecten van Dev Days

Naast de sessies was het ook een bijzondere ervaring om met collega's en andere contributors in het buitenland te zijn. Er is iets aan ver reizen dat mensen die dezelfde taal spreken verbindt, wat natuurlijk niet gebeurt als je in een Vlaamse grootstad zoals Gent blijft. Gedurende de hele conferentie waren alle Belgen, samen met mensen uit andere landen (de Duitsers waren ook weer van de partij), als een gezamenlijk front overal aanwezig. Of het nu in een bar of restaurant was, zodra de locatie bekend was, vulde het terras zich snel met Belgen. Bijvoorbeeld om samen op een groot scherm te kijken of de nationale ploeg zou winnen tegen Oekraïne, onder het genot van een hapje en drankje.

Er werd veel gesproken over Drupal, vorige events en het bedrijf. Het verschil met mijn eerste event was dat ik nu kon meepraten over Drupal Con Lille, over wat er speelt binnen het bedrijf en over mijn eigen visie op Drupal. Dit zorgde ervoor dat ik ook interessante gesprekken kon voeren met mensen buiten Calibrate. We bespraken hoe zij juniors begeleiden en wat hun visie is op het opleiden van nieuwe mensen binnen Drupal. Ook spraken we over Starshot en belangrijker nog, wat zij verwachten daaruit te kunnen halen.

Technische vragen waren veel gerichter; ik ken nu mijn doelen en pijnpunten om te verbeteren. Hierdoor was het voor de mensen aan wie ik vragen stelde ook makkelijker om te antwoorden. Ik heb nu uit eigen ervaring geleerd dat er niets moeilijker is dan moeten antwoorden op een open vraag waar je uren over zou kunnen praten. Nee, deze keer stelde ik concrete vragen, waarvan een op het vliegveld van Bulgarije.

Diepgaande duik in Drupal core: Een wijsheid van een core maintainer

Terwijl ik wachtte om door de douane te gaan en iedereen even weg was, greep ik mijn kans om een ervaren Drupaler en core maintainer een vraag te stellen:

Hoe kan ik beter mijn weg vinden in core, om dan van hieruit makkelijker en sneller custom zaken te maken voor klanten?

Dit was een aanpak die ik had opgepikt tijdens Drupal Con Lille van senior developers: dat sommige mensen niet per se goed kunnen programmeren, maar simpelweg hun weg kennen in Core. Door te weten waar alles te vinden is en wat het doet, kunnen zij snel en efficiënt oplossingen realiseren voor klanten. Maar dit bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. Core bevat veel en soms complexe code, hoewel goed gedocumenteerd, blijft het een uitdaging om te doorgronden. Toen er naast mij een Core-maintainer zat, greep ik mijn kans om te vragen hoe hij dit had aangepakt, hoe hij tot dit punt was gekomen.

Zijn antwoord was duidelijk: door diep in de code te duiken, een mind map te maken van zijn verkenningstocht en aantekeningen te maken over hoe deze onderdelen met elkaar verband houden. Hij gaf een concreet voorbeeld: toen hij wilde begrijpen hoe de renderer in Drupal werkte, begon hij met onderzoeken. Stap voor stap naderde hij de kern van hoe rendering functioneerde, totdat hij ontdekte dat de renderer een bug bevatte die voorkwam dat er iets werd gerenderd. Door te blijven zoeken, ontdekte hij uiteindelijk dat Core alles rendert via de HTML-renderer en omzeilde zo de bug. Hij benadrukte dat een gestructureerde aanpak essentieel is: een duidelijk doel hebben bij het onderzoeken van de code en geleidelijk daarnaartoe werken. Onderweg probeer je te begrijpen hoe de puzzelstukjes in elkaar passen en uiteindelijk het volledige plaatje te zien krijgen.

Toen ik mijn overweldiging over Core code uitte, gaf hij nog een waardevol inzicht:"Core leest zoals een boek."Hij verduidelijkte dit door te wijzen op de coding standards in Core, die ervoor zorgen dat de code leesbaar en begrijpelijk is. Goed gedocumenteerde functies maken het gemakkelijk voor nieuwe ontwikkelaars om te begrijpen wat de code doet, in tegenstelling tot sommige bedrijfscodebases die vaak minder toegankelijk zijn.

Een Onmisbare Ervaring: Drupal Events en de Community

Ter afsluiting wil ik benadrukken dat dit event een zeer leerzame ervaring is geweest, zowel op technisch als op sociaal vlak. Ik zou het zeker aan elke developer in Drupal aanraden om jaarlijks deel te nemen aan één van deze evenementen. Voor de meer technisch georiënteerde mensen die de voorkeur geven aan kleinere evenementen, kan ik zeker Dev Days of een Drupal Camp aanbevelen. Voor de meer commercieel georiënteerde mensen die graag evenveel goodies als nieuwe Drupal kennis mee naar huis willen nemen, is Drupal Con the place to be.

Maar wat je ook kiest, als je werkt in Drupal, maakt de community een integraal deel uit van jouw professionele leven. Wij maken de patches, onderhouden de modules en bepalen de richting waar Drupal naartoe gaat. Dus kom en vervoeg ons op de berg Olympus, beslis samen met ons en laten we Drupal nog beter maken. 😉

De berg Olympus, omringd door verschillende Griekse tempels.

Een glimp van plezier op de berg Olympus

Aftermovie Drupal Dev Days Bulgarije 2024

Om te laten zien dat het ook gewoon leuk kan zijn op de berg Olympus, kan je hieronder de aftermovie bekijken van afgelopen week: social events, sessies, uitstapjes en gewoon een algemeen geweldige tijd. 😊